OVOGODIŠNJI CIKLUS PROGRAMA U FOKUSU IMA

ISKUSTVA ŽENA U FILMU

Predstavljamo predavačice “Distribute this!” radionice 2020.

ISKUSNE PRODUCENTICE I FILMSKE PROFESIONALKE

Podsjetimo, ovogodišnje izdanje programa “Distribuiraj to! Distribute This! – O promociji i distribuciji dokumentarnog filma” održat će se od 14. do 18. prosinca 2020. online radi prevencije širenja bolesti COVID-19.

Radionica polaznicima nuditi detaljan uvid u pripremu i realizaciju dokumentarnih projekta – od razvoja do finalizacije i distribucije.

Prijave se primaju do 7. prosinca na mail info@littlereddot.hr

Predavačice su producentice Iva Tkalec (Playtime Films, Belgija), Sabina Krešić (Fade in, Hrvatska), Marina Burić (ZagrebDox Pro, Hrvatska; IDFA, Nizozemska), Irena Taskovski (Taskovski films, Velika Britanija), Tamara Babun i Una Radić (Wolfgang&Dolly, Hrvatska), Martina Petrović (DKE – Ured MEDIA Hrvatske) i Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot, Hrvatska).

Producentica Iva Tkalec, koja živi i radi u Belgiji, govorit će o aktualnim iskustvima rada na koprodukcijama na primjeru projekta na kojemu trenutno radi, filma “Jump out” redateljice Nike Šaravanje, koji nastaje u koprodukciji Belgije, Italije i Hrvatske (Playtime films, Fade In, Tico Films). Iva Tkalec od 2007. godine radi u produkciji – prvo u zagrebačkom Komakinu (gdje radi na produkciji međunarodnih projekata studija poput LUCAS films, 20th Century Fox Television, ABC, Pro7). Od 2011. godine pridružuje se studiju Fade In iz Zagreba gdje radi na dokumentarnom serijalu “Direkt” (za HRT) i na drugim međunarodnim projektima. Od 2014. živi i radi u Belgiji – prvo u prodajnoj filmskoj agenciji Visible Films (kao pre-sales manager), a kasnije i za druge nezavisne produkcije. Izdvaja recentne projekte: “Moj život bez zraka” (Bojana Burnać, Restart), “Borderline” (Tiha Gudac, Kinoteka), te “Jump out” na kojemu surađuje s Fade Inom i producentricom Sabinom Krešić.

Sabina Krešić ima dugogodišnje iskustvo rada kao menadžerica u kulturi na različitim projektima, a radi kao glavna producentica u Fade Inu. Ona će zajeno s Ivom Tkalec govoriti o iskustvu rada na međunarodnoj koprodukciji.

Ekspertica za edukativne programe na međunarodnim filmskim festivalima ZagrebDox i IDFA, Marina Burić, upoznat će nas sa svim promjenama i novim trendovima na filmskim festivalima. Marina Burić bila je zadužena za kinodistribuciju filmova u kompaniji Restart, bila je hrvatska koordinatorica međunarodnog projekta KineDok, a od 2019. godine je angažirana kao voditeljica ZagrebDox Pro edukativnog programa u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Zagreb Dox te kao producentica IDFA Foruma, u sklopu programa Industry međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Gošća će i ove godine biti Irena Taskovski, direktorica i osnivačica tvrtke Taskovski films, koja djeluje već više od 16 godina i ima sjedište u Londonu, a bavi se produkcijom i zastupanjem. Polaznici će moći pogledati film “Češki san” koji je producirala Irena Taskovski, te će prikazati analizu slučaja tog filma i njegovog međunarodnog uspjeha.

Osim toga, ona će govoriti o izazovima poslovanja tijekom pandemije Covida-19. Naime, Irena Taskovski pokrenula je vlastiti VoD servis (Taskovski Home Cinema) i otkrit će kako se mijenja način distribucije dokumentarnog filma s obzirom na promjene životnih navika gledatelja. Irena Taskovski diplomirala je na praškoj FAMU. Studirala je, također, i na jeruzalemskoj Školi Sam Spiegel za film i televiziju, a magistrirala na National Film & TV School u Londonu. Organizirala je i sastavila program za nekoliko edukativnih programa te aktivno predaje u Indiji (Docedge Kolkata), Mexicu (Guadalajara), Taiwanu (Taiwan Film Institute), Jihlavi (Emerging producers), DOK.incubatoru (CZ), programu Doc nomads (Sveučilišta u Portugalu, Mađarskoj i Belgiji) i drugdje.

Producentica Tamara Babun predstavit će studiju slučaja svog uspješnog projekta, dokumentarnog filma “Kuća Male Zvijezde” koji je nastao u koprodukciji s Bosnom i Hercegovinom. Tamara će govoriti i važnosti regionalnih koprodukcija kao i o crowdfunding kampanji koja ja provedena u sklopu produkcije i promocije tog naslova. Tamara Babun filmom se bavi od 2006. godine na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, te je radila u Factumu na mjestu izvršne producentice. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang&Dolly d.o.o. u kojoj vodi razvoj svih projekata. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te je članica Izvršnog odbora međunarodnog udruženja producenata FIAPF.

Redateljica i producentica Una Radić održat će predavanje i radionicu o razvoju filmskih projekata i filmskom marketingu. Radila je kao voditeljica odjela On air promocije na HRT-u gdje je bila zadužena za promociju sadržaja na njihova četiri televizijska kanala. Radi kao producentica u produkcijskoj kući Wolfgang&Dolly.

Voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, Martina Petrović predstavit će svoj rad i mogućnosti financiranja hrvatskih filmaša iz Potprograma MEDIA. Martina posjeduje diplomu iz međunarodnih odnosa i psihologije. Od 2008. godine aktivno sudjeluje u osnivanju Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje i ostaje nakon što ju Europska komisija imenuje voditeljicom MEDIA deska Hrvatske. Na temelju uspješnih rezultata u osiguravanju europskih sredstava iz (Pot)programa MEDIA te cjelokupnog doprinosa u promicanju hrvatskoga filma Hrvatska udruga producenata dodjeljuje joj prvu nagradu „Albert Kapović“ 2010. u okviru Zagreb Film Festivala. Kao voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske aktivno sudjeluje u organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – bitnih instrumenta naobrazbe, informiranja i umrežavanja kako hrvatskih, tako i europskih filmskih profesionalaca.

Producentica Morana Ikić Komljenović održati uvodno predavanje o osnovama pripreme dokumentarnih filmskih projekata i njihove distribucije. Morana nezavisna je stručnjakinja iz područja filmske i TV produkcije, edukacije, razvoja i distribucije AV djela. Dugi niz godina radila je kao glavna producentica i direktorica Fade Ina. Od međunarodnih koprodukcija ističe hrvatsko-mađarsku koprodukciju “Priče iz zatvorske ćelije” Abela Viskya i indijsko-englesko-bosansku koprodukciju “The Golden Thread” Nishthae Jain. Režirala je nekoliko eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, a njezin debitantski “Naked soul” prikazan je 2001. na Sundance Film Festivalu u programu Generation Y. Radi kao vanjska stručnjakinja na mnogim projektima, a najviše za Potprogram MEDIA te za kuću Taskovski Films (London) gdje odabire projekte za distribuciju te konzultira azijske projekte (Asian Network of Documentary).

Projekt “Distribuiraj to!” provodi Little Red Dot u suradnji sa produkcijskom kućom Wolfgang&Dolly iz Zagreba, Mini Art-kinom iz Rijeke, udrugom Filmaktiv iz Rijeke, producentskom kućom Fade In iz Zagreba te agencijom Taskovski films iz Londona. Projekt su podržali Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).

Želiš li da ti javimo o sljedećem ciklusu radionica?

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Tvoje ćemo podatke koristiti isključivo za potrebe oglašavanja o edukativnim programima koje provodimo!